Yhteystiedot

Selik Oy
Kääntöpiiri 2 A
02210 Espoo

puh. 044 500 4402
fax 09 541 9518
sähköposti hannu.ruotanen@selik.fi

Arvotalossa entisöivää korjausta

Lähtötilanne

Sirot ja lujat puitteet, tyylikäs pitkäsulkija

Asunto Oy Helsingin Tehtaankatu 13:n  yli sata vuotta vanhoja ikkunoita oli vuoteen 2005 asti kunnostettu yhtiön toimesta lähinnä ulkopuolelta tehtyinä maalaushuoltoina.

Osakkaat olivat vuosien varrella kunnostaneet hoitovastuullaan olevia sisäpuolisia osia vaihtelevasti. Yhtenäistä perusteellista teknistä kunnostusta ei oltu tehty ja sen tarve oli tullut ilmeiseksi.

Ylimmän kerroksen asunnoissa vesivuodot rasittivat ikkunoita ja ikkunapenkkejä erityisesti kovilla myrskyillä. Pahimmillaan tuuli ja vesisade saavat vauhtinsa vastakkaisilta Tallinnan rannoilta asti.

Ristikkoikkuna sopii julkisivuun

Ikkunoiden sisäpuitteiden tiivistäminen tapahtui talon valmistusajankohtana ahtailla käyntisovituksilla ja tiivistemateriaaleilla, jotka eivät olleet nykytiivisteiden tasoisia. Uudet tiivisteet tarvitsevat myös tilaa toimiakseen ja riittävien käyntisovitusten tekeminen vanhoihin ikkunoihin on tarkkaa ammattityötä.

Ikkunoiden puuosat olivat lujat ja höyläysmuodot kauniit. Niistä luopuminen ei hallituksen mielestä tuntunut hyvältä ajatukselta. Yleinen mielipide yhtiökokouksissakin oli yleensä ollut ikkunoiden säilyttämisen kannalla.

Rakennusajankohdalle luonteenomaiset metallihelat olivat osittain kuluneita, mutta niidenkin korjaamista ja säilyttämistä pidettiin tärkeänä.

Insinööritoimisto Vahasen raportit puolsivat myös perusteellista korjausta uusimisen sijasta.

Urakan toteutus

Lahot osat uusittiin

Selik sai tehtäväkseen kunnostaa yhden ylimmän kerroksen asunnon ikkunat. Työ tehtiin kiinteässä yhteistyössä Insinööritoimisto Vahasen suunnittelijan kanssa hänen ohjeitaan seuraten. Tavoitteena oli saada vedottomat helposti avautuvat ikkunat, joita voitaisiin jatkossa pitää kunnossa kevyemmillä huoltokierroksilla. Vesieristävyyttä parannettiin vedenohjausputkilla ja karmeihin jyrsityillä vesiurilla.

Mallihuoneiston katselmuksessa käytiin läpi tehdyt työt ja ikkunoista laaditut työkortit. Niiden välttämättömyys koko urakkaa ajatellen korostui, koska urakkahinnat sidottiin ikkunayksiköihin ja niille tehtäviin toimenpiteisiin.

Sopimusneuvotteluissa yksikköhinnat hyväksyttiin ja sovittiin samalla, että työ jaksotetaan usealle vuodelle ja määrät sovitetaan aina budjetoituihin varoihin.

Toisen sisäpihan näkymää

Työt käynnistettiin vuonna 2006 seuraavan työohjeen mukaisesti. 

 • Ikkunakorttiin merkitään asunnon tunnistetiedot ja ikkunanumero alkaen huoneiston ulko-ovesta myötäpäivään. Piirretään ikkunan kaaviokuva.
 • Asennetaan läpinäkyvä suoja ikkunan päälle ulkopuolelle.
 • Sovitetaan ulkopuitteen käynnit ja viedään ne urakoitsijan työtilaksi varattuun kellarihuoneistoon käsiteltäviksi.
 • Ulkopuitteiden lahot ja kuluneet puuosat korjataan. Lasit kitataan ja puuosat maalataan esitöineen Vahasen työselityksen mukaisesti.
 • Maalataan karmien ulkopinnat Vahasen työselityksen mukaisesti.
 • Asennetaan ulkopuitteet paikoilleen. Tiivistetään ne osittain käyntivaran mukaan valituilla silikonitiivisteillä.
 • Sovitetaan ja tiivistetään sisäpuitteet käyntivaran mukaan valituilla silikonikumitiivisteillä.
 • Voidellaan ja huolletaan ikkunalukot ja pitkäsulkijat.
 • Tehdään tarpeen mukaan ja yksikköhinnoin toteutettavat korjaukset:
  • Rikkinäisten lasien uusiminen.
  • Pitkäsulkijan tai sen osien uusiminen.
  • Ikkunalukkojen uusiminen.
  • Puukorjaukset.
  • Vedenpoistoputket alakarmiin.
  • Vedenpoistouran jyrsiminen alakarmiin.
  • Uusi sarana.
Kortit täytettiin ja luovutettiin taloyhtiölle joka vuosi urakan päätteeksi. Kohteen erikoispiirteenä oli sen toteutus vaiheittain. Portaittain etenevän urakan aikana tehtiin joustavasti kiireellistä korjausta edellyttäviä ikkunoita. Töiden hallinnan kannalta kortit osoittautuivat välttämättömiksi, kun siirryttiin huoneistoista toisiin eri portaiden välillä viiden vuoden aikana

Lopputuloksen arviointi

Kaikki asuntojen ikkunat oli korjattu vuoden 2010 loppuun mennessä. Takuukyselyt ja korjaukset aikaisempina vuosina tehdyistä urakan osista oli toteutettu, kun niiden aika oli ollut käsillä.

Korjauksen jälkeen ikkunat ovat tiiviit. Ne avautuvat ja sulkeutuvat kohtuullisen vaivattomasti.

Erityisen myönteisenä tässä urakassa pidettiin alkuperäisten, taloon sopivien ikkunamuotojen ja mittasuhteiden säilymistä. Pienet lasipinnat olisivat nykyaikaisilla ikkunoilla pienentyneet entisestään ja asuntojen valoisuus olisi vähentynyt merkittävästi.

Ikkunoiden lämmöneristävyys ei ole uusien tasolla, mutta pienien lasipintojen vuoksi sillä ei ole asukkaiden tai yhtiön kannalta suurtakaan merkitystä.

Nämä ikkunat kestävät jatkossakin hyvin asiallisella hoidolla.